Banden kopen

Car wash & klein automateriaal Blog

Banden kopen

De banden van je auto moeten regelmatig worden vervangen. Vooral wanneer je er niet op rekent kan het vervangen van je autobanden een behoorlijke kostenpost zijn. Belangrijk dus om in één keer de juiste banden te kopen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe autobanden?


Merk of merkloos

Banden van bekende merken zoals Goodyear, Pirelli, Michelin en Dunlop zijn vaak erg duur. Merkloze autobanden zijn vaak de helft goedkoper en voldoen veelal aan dezelfde veiligheidseisen. Houdt er bij het banden kopen wel rekening mee dat merkloze banden over het algemeen minder kilometers mee gaan dan autobanden van een A-merk. Wanneer je veel kilometers maakt is het dus het overwegen waard om A-merk banden te kopen.


Zomer- of winterbanden

Waarschijnlijk weet je wel dat er verschil zit zomer- en winterbanden, maar wat is dat verschil precies en wat maakt een winterband nu zo geschikt voor de winter? Een verschil dat direct opvalt is het profiel. Een winterband heeft in het profiel inkepingen zitten. Deze inkepingen worden ook wel lamellen genoemd. Door deze lamellen heb je extra grip bij optrekken en remmen. Een ander belangrijk verschil tussen zomer- en winterbanden is de samenstelling van het rubber. Een winterband is gemaakt van een materiaal dat bij lage temperaturen flexibel blijft. Bij een temperatuur lager dan 7 graden wordt het rubber van een zomerband hard, waardoor je veel minder grip hebt. In de zomer doorrijden op winterbanden is echter ook niet verstandig. Het rubber van de band wordt dan zo zacht dat de banden erg snel zullen slijten.


Allseason banden

Met allseason banden kun je, zoals de naam al doet vermoeden, alle seizoenen op dezelfde banden rijden. Het voordeel daarvan is dat je niet 2 keer per jaar van banden hoeft te wisselen. Vooral wanneer je dit zelf niet kunt, brengt het wisselen van banden extra kosten met zich mee. Daarnaast heb je bij het gebruik van allseason banden maar één set autobanden nodig en hoef je de tweede set dus ook niet op te slaan. Het voordeel van allseason banden is dus duidelijk. In de zomer presteert een zomerband echter beter dan een allseason band en in de winter komt de winterband echt als winnaar uit de bus.  Voor alle banden geld dat je de bandenspanning regelmatig moet controleren en ook het profiel goed in de gaten moet houden. Een juiste bandenspanning en voldoende profiel zorgen niet alleen voor meer grip en dus een hogere veiligheid. Een correcte spanning zorgt ook voor een langere levensduur van de banden en dus lagere kosten.

Tip: Albatros Banden IJmuiden

Delen

16 maart 2018

Autovervoer, logistiek en transport

Goeiedag, ik ben Paul. Samen met mijn broer heb ik een firma in logistiek en transport. Wij draaien nu al zo'n 15 jaar mee en merken dat het wereldje van transporteurs heel snel verandert. Daarenboven zijn wij van plan om te beginnen met het vervoer van auto's, wat voor ons weer een nieuwe aanpak is. Ik ben deze blog gestart om enerzijds mijn eigen ervaringen te delen, en anderzijds tips en raad van collega's te krijgen. Alles mag aan bod komen: wetgeving, types vrachtwagens, administratie, boekhouding, veiligheid, verzekering en noem maar op. Ik hoop dat jullie veel leesplezier hebben op deze blog!