Autobanden

Banden & wielen Blog

Autobanden

Autobanden zijn rubberen omhulsels die om een velg zitten waardoor een auto kan rijden. Allerlei voertuigen maken gebruik van verschillende banden. Dit zijn bijvoorbeeld fietsen, vliegtuigen, maar ook scooters. De eerste band die gemaakt is was wel voor de fiets bedoeld, maar hieruit is de autoband dan weer ontstaan. Oude autobanden kunt u inleveren bij Bandeninzamelingsbedrijf Van der Veen VOF.

Autobanden

In een autoband worden verschillende gassen samengeperst. De autoband dankt zijn stevigheid aan de lucht die samengeperst wordt wat weer zorgt voor een bepaalde druk. Hoe hoger deze druk, hoe steviger de autoband zal zijn. Ook kan deze druk zorgen voor vering zodat de auto gemakkelijker rijdt. Natuurlijk is er meer vering aanwezig in een auto, maar een gedeelte hiervan bevind zich dus in de banden. Autobanden zijn afgeleid van de fietsbanden die eerder waren uitgevonden. De fietsband is namelijk uitgevonden in 1841 Na Christus. Toen de auto uitgevonden werd, werd het ontwerp van de fietsband gebruikt als inspiratie voor de autoband.  

Samenstelling

Banden zijn er in twee verschillende uitvoeringen. Zo zijn er banden met een binnenband, maar ook banden zonder binnenband. Bij een auto is er vaak geen sprake meer van een binnenband. Dit heeft te maken met het feit dat het ontwerp van de buitenband geen binnenband toe laat. Ook kan het zijn dat de binnenband gaat lekken. Dit is uiteraard niet gewenst. Het lekken gebeurt omdat de twee banden tegen elkaar gaan schuren. Met die reden is een binnenband bij een autoband tegenwoordig een zeldzame band geworden. Banden bestaan normaliter uit een mengsel van rubber en andere toevoegingen. De fabrieken die de autobanden maken houden deze formule vaak geheim. De andere stoffen die gebruikt worden zorgen voor een soort karkas waar het rubber dan op gegoten wordt. Wat dit mengsel precies is, is dus niet bekend omdat bedrijven hun eigen formule geheim houden tegenover concurrentie.  

Winterbanden

Winterbanden zijn weer een andere soort banden dan reguliere autobanden. Bij winterbanden is het rubber namelijk zachter. Winterbanden zijn er zowel voor fietsen als voor auto's. De winterband is bedoeld voor temperaturen van 7 graden of minder. Ook heeft de winterband lamellen. Dit is een ander soort profiel dan gewone banden en zorgt voor een betere grip bij bijvoorbeeld sneeuw. Een winterband moet minimaal 4 millimeter aan profiel hebben om zich een winterband te mogen noemen. Tegenwoordig worden ze vaak verkocht met een profiel van minimaal 9 millimeter. Omdat de winterband van een zachtere soort rubber is gemaakt, slijt deze een stuk sneller in de zomer dan in de winter. Met die reden wordt het ook aangeraden om banden per seizoen te verwisselen.

Delen

28 januari 2019

Autovervoer, logistiek en transport

Goeiedag, ik ben Paul. Samen met mijn broer heb ik een firma in logistiek en transport. Wij draaien nu al zo'n 15 jaar mee en merken dat het wereldje van transporteurs heel snel verandert. Daarenboven zijn wij van plan om te beginnen met het vervoer van auto's, wat voor ons weer een nieuwe aanpak is. Ik ben deze blog gestart om enerzijds mijn eigen ervaringen te delen, en anderzijds tips en raad van collega's te krijgen. Alles mag aan bod komen: wetgeving, types vrachtwagens, administratie, boekhouding, veiligheid, verzekering en noem maar op. Ik hoop dat jullie veel leesplezier hebben op deze blog!