Brandstoffen laten leveren

Automotief Blog

Brandstoffen laten leveren aan huis, een goed idee?

Dit artikel gaat een informatieve blogtekst zijn over de vraag: ‘Wat als we onze brandstoffen laten leveren in plaats van tanken bij de benzinepomp?’ Volgens concrete onderzoekscijfers van instantie BPF was het aantal tankstations in België nog 3178. Op 1 januari 2015, terwijl er op 1 januari 1998 nog 5263 tankstations waren. Kortom het aantal tankstations is geleidelijk aan het afnemen. België is niet het enige land dat met dit probleem kampt, ook in Frankrijk is dit een opkomend probleem en ook ons eigen land krijgt hier steeds meer mee te maken. Dit heeft dus als gevolg dat we langere afstanden moeten afleggen om te kunnen tanken wat weer zorgt voor meer tijd verlies en onnodig brandstofgebruik. Daarom zitten met de vraag: ''Wat als we onze brandstoffen laten leveren?''

Er zijn al verschillende diverse projecten gaande waarin diensten worden verleend om brandstoffen thuis te laten leveren. Dit gebeurt echter alleen nog in specifieke regio's om te kijken of dit aanslaat, mocht dit zo zijn, dan zou de service uitgebreid kunnen worden. Als hier in een keer veel geld voor wordt uitgetrokken en het slaat niet aan, dan is dit gewoon weggegooid geld. Je betaalt niet meer voor de brandstof zelf, maar voor de service en het transport wordt vaak wel een meerprijs gerekend van ongeveer €3,95.

Het laten leveren van brandstof is dus nog een beginnend project om te kijken of de service aanslaat om alvast een oplossing te bedenken op het probleem van het aantal afnemende tankstations. Dit is dus niet alleen zo in Nederland en België maar dus ook in andere Europese landen als Frankrijk. Het kan voordelig zijn om brandstof te laten leveren, maar soms is het zo dat je hier extra kosten hiervoor betaald. Maar daar komt ook weer bij kijken dat het aantal tankstations afneemt en je dus langere afstanden moet gaan rijden naar tankstations. Op deze manier is het zo dat u onnodig brandstof verbruikt die op den duur heel veel extra kosten kunnen opleveren. Wel is het zo dat deze services momenteel alleen in bepaalde regio’s worden geboden om te kijken of het aanslaat. Want als er voor dit project in een keer heel veel geld wordt uitgetrokken en het slaat niet aan dan is het in feite gewoon weggegooid geld.

Ook is het de vraag of het afnemen van het aantal tankstations een probleem is waar echt veel in geïnvesteerd moet worden, er zijn namelijk steeds meer elektrische auto's in opkomst en ook wordt er gewerkt aan auto's op waterstof. De verwachtingen zijn dat over een aantal decennia het aantal auto's rijdend op fossiele brandstoffen fors is afgenomen. En dan is het wellicht geen goed idee hier zoveel in te investeren. Kijk voor brandstoflevering eens bij Ballering.

Delen

29 mei 2019

Autovervoer, logistiek en transport

Goeiedag, ik ben Paul. Samen met mijn broer heb ik een firma in logistiek en transport. Wij draaien nu al zo'n 15 jaar mee en merken dat het wereldje van transporteurs heel snel verandert. Daarenboven zijn wij van plan om te beginnen met het vervoer van auto's, wat voor ons weer een nieuwe aanpak is. Ik ben deze blog gestart om enerzijds mijn eigen ervaringen te delen, en anderzijds tips en raad van collega's te krijgen. Alles mag aan bod komen: wetgeving, types vrachtwagens, administratie, boekhouding, veiligheid, verzekering en noem maar op. Ik hoop dat jullie veel leesplezier hebben op deze blog!